Kategorie

18.12.2016

Uszka wigilijne

Kiedy lepiłyśmy wczoraj z mamą uszka i pierogi z kapustą uświadomiłam sobie, że na blogu nie ma jeszcze przepisu na uszka.  Nadrabiam więc szybko.  Moja mama robi farsz na uszka z samych pieczarek.  Można jednak, jeżeli wolicie, dodać też trochę suszonych, namoczonych grzybów.  Co do ilości ciasta, wygodniej zawsze zrobić ciasto na uszka i pierogi równocześnie, a potem tylko zmienić farsz.






Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 - 3 łyżeczki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • ok. 2 szklanek ciepłej wody
Farsz:
  • ok 500 g pieczarek
  • 2 - 3 cebule
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju lub oliwy

Wykonanie:

Pieczarki umyć i posiekać w maleńką kostkę (najwygodniej użyć malaksera).  Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.  Dodać pieczarki i udusić. Doprawić do smaku.  Farsz przestudzić i bardzo dobrze odcisnąć na sitku.

Z mąki, masła, jajka i ciepłej wody wyrobić miękkie ciasto.  Rozwałkowywać partiami, wykrawać małe koła i zlepiać jak pierogi.  Następnie końcówki skleić razem.. Gotowe uszka ugotować przez chwilę w osolonej wodzie.

Jeżeli uszka robimy wcześniej należy obgotowane dobrze przesuszyć, rozłożyć na tacce w zamrażalniku i zamrozić.  Kiedy uszka zamarzną, przełożyć je do woreczka tak, aby nie wyschły i ponownie włożyć do zamrażalnika.   Potem tylko zamrożone wrzucić do gotującej się wody i ugotować.


3 komentarze:

  1. Zatęskniłam się za takimi uszkami!https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam uszka ... i pierogi:).
    Zdrowych i wesolych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pojadłam sobie w tym roku uszek, bo i w czerwonym i w białym barszczu pływały. Pozdrawiam przedsylwestrowo!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.