Kategorie

10.12.2016

Śledź w śmietanie z ogórkami

Kiedyś lubiłam tylko śledzie w occie.  Teraz te w śmietanie to chyba moje ulubione.  Tym razem do śmietany dodałam też ogórka i a bardzo dobrze posmakowało nam to połączenie.





Składniki:
  • 4 płaty śledzia (matyjasy)
  • 3 - 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • kilka łyżek śmietany / lub śmietany i jogurtu naturalnego
  • pieprz

Wykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie przez około godzinę.  Wyjąć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.  Cebulę posiekać, przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem.  Ogórki pokroić w kostkę. Do słoika przełożyć śledzie, dodać cebulę i ogórki.  Wymieszać ze śmietaną lub śmietaną wymieszaną z jogurtem.  Doprawić odrobiną pieprzu.  Wstawić słoik do lodówki na minimum kilka godzin.


3 komentarze:

  1. bardzo lubię takie śledzie a najlepiej z ziemniakami w mundurkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie a kompozycja na fotografii jest niesamowita

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy21:36

    ... włosiana plecionka, "śledziowa" pieczątka...
    ... dzwonko śledziowe w śmietanie podane.....
    ... kiszonym ogórkiem uzupełnione................
    ... cóż za wyśmienite danie........ jeśli..............
    ... kartofelki w "mundurkach" dodamy.............
    ... coraz bliżej świąt........ i "zacieśnia się".......
    ... wspaniałych potraw krąg............................
    pzdr, Ursa, Kpd.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.