Składniki:
- 4 płaty śledzia (matyjasy)
- 3 - 4 ogórki kiszone
- 1 cebula
- kilka łyżek śmietany / lub śmietany i jogurtu naturalnego
- pieprz
Wykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie przez około godzinę. Wyjąć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę posiekać, przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Ogórki pokroić w kostkę. Do słoika przełożyć śledzie, dodać cebulę i ogórki. Wymieszać ze śmietaną lub śmietaną wymieszaną z jogurtem. Doprawić odrobiną pieprzu. Wstawić słoik do lodówki na minimum kilka godzin.
bardzo lubię takie śledzie a najlepiej z ziemniakami w mundurkach ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie a kompozycja na fotografii jest niesamowita
OdpowiedzUsuń... włosiana plecionka, "śledziowa" pieczątka...
OdpowiedzUsuń... dzwonko śledziowe w śmietanie podane.....
... kiszonym ogórkiem uzupełnione................
... cóż za wyśmienite danie........ jeśli..............
... kartofelki w "mundurkach" dodamy.............
... coraz bliżej świąt........ i "zacieśnia się".......
... wspaniałych potraw krąg............................
pzdr, Ursa, Kpd.