Składniki:
- 15 g ciemnego kakao
- 250 g śmietanki kremówki
- 300 g mleka słodzonego zagęszczonego
- 200 g whiskey
- 10 kropli olejku pomarańczowego dobrej jakości*
*niestety miałam tylko zwykły sklepowy i dałam go więcej, bo całą buteleczkę 5 ml
Wykonanie:
30 g śmietanki rozmieszać w garnuszku z kakao, aż powstanie gęsta pasta. Dodać kolejne 50 g i ponownie dokładnie wymieszać. Dolać jeszcze raz 50 g kremówki i po wymieszaniu całość podgrzać cały czas mieszając. Dzięki temu pozbędziemy się grudek kakao i likier będzie gładki. Do tak podgrzanego kakao, dolać pozostałą kremówkę i mleko zagęszczone. Całość wymieszać. Jeżeli baza kakaowa jest już chłodna, dolać whisky i wlać olejek. Wymieszać i przelać do butelek. Likier przed podaniem należy wstrząsnąć. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Może stać w szafce spokojnie do 2 tygodni, a może i dłużej.
ale kusisz ;) aż mi zapachniało tym likierem
OdpowiedzUsuńno to kiedy mogę wpaść na kieliszeczek? albo może na dwa?? wspaniały likier!
OdpowiedzUsuńJak to Ci powiedzieć... wypiłam wszystko.
Usuń