Przepis na ciasto jest wegański, jeżeli chcecie, aby przepis był odpowiedni dla wegan, trzeba zrezygnować z czekolady. Z samym cukrem, też są pyszne. Ewentualnie można przygotować sos czekoladowy na margarynie wegańskiej tak jak w tym przepisie.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
- 250 ml wrzątku (proponuję zwiększyć do 260 - 270 ml)
- olej do smażenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 ml śmietany kremówki
- 55 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek i sól. Dolać oliwę i wrzątek i szybko wymieszać aż powstanie gęste ciasto. Ciasto przełożyć do mocnego worka z szeroką końcówką gwiazdką.
W garnku rozgrzać olej. Wyciskać partiami ciasto na rozgrzany olej i odcinać nożem lub nożyczkami. Smażyć z obu stron po kilka minut, aż będą złociste. Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Następnie posypać churrosy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Kremówkę przelać do miseczki i dodać połamaną czekoladę. Wstawić do mikrofali na 30 sekund. Wyjąć, zamieszać i wstawić ponownie. Wymieszać dokładnie, aż powstanie gładki sos czekoladowy.
Gotowe churrosy maczać w sosie.
pyszności!!!
OdpowiedzUsuńcudne
OdpowiedzUsuńp.s zamiast śmietanki można dać tą gesta cześć mleka kokosowego , robiłam takie polewy
Churrosy jadłam po raz pierwszy w życiu na ostatnim Jarmarku Bożonarodzeniowym we Wrocławiu ... i powiem tyle - są tak pyszne, że nie mogę ich zrobić ... bo dosłownie zjadłabym sama:)
OdpowiedzUsuń