03.04.2010

Mazurek orzechowo-żurawiony

To najlepszy mazurek jaki jadam.  Żurawina i kwaśna wiśnia a do tego słodycz rodzynek i polewy czekoladowej.  Jak dla mnie mieszanka doskonała.  Piecze go zawsze moje teściowa, ten pokazany tutaj, też jest jej wykonania.  Zachwycamy się nim od zawsze, a jemy nie tylko w Wielkanoc.



Składniki:


  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 250 g masła / margaryny
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • ok 300 ml dżemu kwaśnego (najlepiej wiśniowy)
  • 1-2 jabłka
  • orzechy włoskie posiekane (ilość na okom tak aby przykryć większość ciasta)
  • rodzynki



  • żurawina


Wykonanie:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę. Wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę. Resztę schować do lodówki. Na ciasto na blaszkę nałożyć dżem wiśniowy, na dżem malutkie kawałki jabłek. Wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć na jabłka. Posypać to orzechami włoskimi. Piec w 180 stopniach około 20 minut, aż ciasto się zezłoci. Ostudzić.

Na chłodny placek wyłożyć rodzynki a na to żurawinę. Polać to polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:


  • 125 g miękkiego masła ekstra
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao


Wykonanie:

Wszystkie składniki podgrzewać cały czas mieszając. Gotować przez około 5 minut, aż wszystko się ładnie połączy i lekko zgęstnieje. Lekko ostudzoną polewę wylewać na placek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...