Kategorie

27.02.2017

Frytki z batatów (z piekarnika)

Nie są to typowe frytki.  Po pierwsze są pieczone,a po drugie zrobione ze słodkich ziemniaków.  Mają jednak tę przewagę nad tymi zwykłymi, że nadają się do zjedzenia jako dodatek do hummusu, są idealne jako dodatek do sałatki, ale spokojnie można je też zjeść samodzielnie.  Do burgerów też będą wspaniałe.





Składniki:
  • 2 - 3 bataty
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 - 2 łyżki oleju

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Bataty umyć, obrać i pokroić.  Wrzucić do miski i wymieszać z tymiankiem i olejem.  Przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika.  Piec około 20 - 25 minut.  Pod koniec pieczenia przełączyć na termoobieg, aby frytki ładnie się zrumieniły.



5 komentarzy:

  1. z batatów jeszcze nie robiłam; fajne są

    OdpowiedzUsuń
  2. Mają piękny kolor .... aleś mi narobiła smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Moje ulubione połączenie to pieczony łosoś z takimi frytami - pyszotka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie sprawdzałem tego, ale brzmi ciekawie, nawet bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.