Kategorie

16.02.2017

Pączki

Cudowne pączki, mięciutkie, puszyste a do tego bardzo smaczne.  Przepis znalazłam u Pauliny.  W oryginale są z dodatkiem kremu advocatowego, ale u mnie pojawiły się z dżemem.  Muszę przyznać, że po zrobieniu pierwszej porcji, szybko musiałam dorabiać następną.  Znikały w tempie ekspresowym. 







Składniki  (na ok. 20 - 25 pączków):

  • 800 g mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 30 g  świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka 
  • 100 g masła, roztopionego
  • 2 łyżki rumu



Wykonanie:

Mąkę przesiać do misy.  W środku zrobić wgłębienie.  Wkruszyć drożdże i zalać odrobiną ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru.  Delikatnie wymieszać, zasypać odrobiną mąki i poczekać, aż drożdże zaczną pracować.  Dodać pozostałe składniki (bez masła) i wyrabiać ciasto (robić to robotem, ponieważ ciasto jest bardzo mokre. Na koniec dodać przestudzone masło i ponownie wyrobić.  Misę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmie to około 1 - 1,5 godziny.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.  Rozwałkować na grubość ok. 1,5 - 2 cm.  Wycinać okręgi.  Odłożyć je na blat oprószony mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.  Smażyć partiami z obu stron w tłuszczu rozgrzanym do 170 stopni.   Po usmażeniu nadziewać dżemem (można też nadziewać przed smażeniem).



2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.