Składniki (na ok. 20 - 25 pączków):
- 800 g mąki pszennej + trochę do podsypywania
- 30 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 4 duże jajka
- 2 żółtka
- 100 g masła, roztopionego
- 2 łyżki rumu
Wykonanie:
Mąkę
przesiać do misy. W środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże i zalać
odrobiną ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Delikatnie
wymieszać, zasypać odrobiną mąki i poczekać, aż drożdże zaczną pracować.
Dodać pozostałe składniki (bez masła) i wyrabiać ciasto (robić to
robotem, ponieważ ciasto jest bardzo mokre. Na koniec dodać przestudzone
masło i ponownie wyrobić. Misę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Zajmie to około 1 - 1,5 godziny. Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na grubość ok.
1,5 - 2 cm. Wycinać okręgi. Odłożyć je na blat oprószony mąką,
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Smażyć
partiami z obu stron w tłuszczu rozgrzanym do 170 stopni. Po usmażeniu
nadziewać dżemem (można też nadziewać przed smażeniem).
pyszne!!! ja mam w sobote w planie
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają...
OdpowiedzUsuń