Kategorie

21.07.2017

Ciasto malinowe bez pieczenia

Takim ciastem poczęstowała nas nasza przyjaciółka.  Wtedy był w wersji z winogronami.  Ciasto bardzo przypadło nam do gustu, a mojej córce do tego stopnia, że już następnego dnia prosiła o upieczenie takiego samego.  Zrobiłam, po kilku dniach i w wersji malinowej.





Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g herbatników maślanych
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 -5 łyżek cukru (dałam domowy waniliowy)

maliny

Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić.  Herbatniki pokruszyć przy użyciu blendera.  Pokruszone herbatniki wymieszać z przestudzonym, płynnym masłem.  Przygotować formę o średnicy 26 cm.  Dno i boki wyłożyć spodem herbatnikowym i wstawić do lodówki.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem.  Dodać mascarpone i razem wymieszać przy użyciu miksera.  Masę przełożyć na herbatnikowy spód i wyrównać.  Na wierzchu ułożyć maliny.





1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.