Drożdżówki zawsze kojarzą mi się z wypadami nad jezioro. Moja mama zawsze wieczorami robi wtedy bułki drożdżowe z wiśniami lub jagodami i cała rodzinka po kąpieli w jeziorku zajada się nimi. Do tej pory nie próbowałam nawet robić takich bułeczek, no bo po co, skoro moja mama jest w tym mistrzynią. Kiedy jednak zobaczyłam drożdżówki z serem u Liski coś we mnie pękło. Takich jeszcze w końcu nie jadłam.
Kiedy zabrałam się za robienia, mój synio zaczął kręcić nosem na ser i dlatego postanowiłam, że pierwsza partia (robiona z połowy porcji) będzie jednak z jabłkami. Nie uśmiechało mi się samodzielne jedzenie 8 drożdżówek. Robiłam je w niedzielne popołudnie a na poniedziałek zostały do pracy i szkoły tylko 2 sztuki. Dlatego też już po dwóch dniach zrobiłam je znowu (tym razem z całej porcji). Połowę wypełniłam ponownie jabłkami a resztę serem - zgodnie z przepisem. Znikły równie szybko :)
Przepis pochodzi z książki: Drożdżowe Wypieki, Małgorzaty Zielińskiej/ok. 16 drożdżówek/
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (ja użyłam ok. 600 g, gdyż moje ciasto było zbyt luźne, L, ja też k.)
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
- 40 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 400 g białego sera
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
Do posmarowania: roztrzepane jajko
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć.
Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnić je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Wersja z jabłkami:
Ciasto robiłam z połowy porcji
Nadzienie:
- 3 jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki, lub mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię i lekko poddusić. Posypać przyprawami i cukrem, wymieszać i ostudzić.
Z wyrośniętego ciasta uformować 9 lub 8 bułeczek, w środek każdej nałożyć porcję jabłek i zakleić. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec tak jak drożdżówki z serem.