86 wydanie Weekendowej Piekarni a w nim gospodarzy Oliwka.
Propozycje są dwie, ala ja niestety z braku czasu pokażę tylko jedną.
Do tego jeszcze moje precelki nie wyglądają zupełnie jak precelki a
raczej jak buły. No nic następnym razem będę wiedziała (przynajmniej
mam taką nadzieję), że wałeczki muszą być dużo cieńsze. W każdym razie
synio zjadł na kolację i bardzo mu smakowały. Część precelków zwijałam
według przepisu, a część według tego schematu.
Składniki:
ok. 200 g mąki
24 g drożdży
50 -55 g cukru
100 ml śmietany 12%
1 jajko i 1 żółtko
7 g miękkiego masła
dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka i mak do posypania (dałam sezam) Wykonanie: Mąkę przesiej, dodaj masło, śmietanę, jajko i żółtko. Drożdże utrzyj z łyżką cukru na płynną masę, dodaj do całości wraz z resztą cukru. Wyrób elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość mąką), zroluj; uformuj ósemki, ułóż je na blaszce i przykryj do lekkiego wyrośnięcia. Posmaruj wierzch żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posyp makiem i piecz do zrumienienia w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.