Składniki:
- ok. 200 g mąki
- 24 g drożdży
- 50 -55 g cukru
- 100 ml śmietany 12%
- 1 jajko i 1 żółtko
- 7 g miękkiego masła
dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka i mak do posypania (dałam sezam)
Wykonanie:
Mąkę przesiej, dodaj masło, śmietanę, jajko i żółtko. Drożdże utrzyj z łyżką cukru na płynną masę, dodaj do całości wraz z resztą cukru. Wyrób elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość mąką), zroluj; uformuj ósemki, ułóż je na blaszce i przykryj do lekkiego wyrośnięcia.
Posmaruj wierzch żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posyp makiem i piecz do zrumienienia w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.