Najlepszy keks pod słońcem, robiony przez moją mamę z przepisu cioci. Nic więcej dodawać nie trzeba.
Składniki:
250 g mąki
250 g cukru
250 g margaryny / masła
5 jajek
2 łyżki winiaku lub spirytusu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
laska wanilii
starta skórka z cytryny
50 dag bakalii
Wykonanie: Margarynę / masło utrzeć z cukrem dodawać jajka po jednym a następnie nasionka z laski wanilii, alkohol, skórkę z cytryny. Połowę mąki odsypać i wymieszać z bakaliami. Połączyć 2 części mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Włożyć do 2 małych (około 12 cm) keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.