Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 250 g margaryny / masła
- 5 jajek
- 2 łyżki winiaku lub spirytusu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- laska wanilii
- starta skórka z cytryny
- 50 dag bakalii
Wykonanie:
Margarynę / masło utrzeć z cukrem dodawać jajka po jednym a następnie nasionka z laski wanilii, alkohol, skórkę z cytryny. Połowę mąki odsypać i wymieszać z bakaliami. Połączyć 2 części mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Włożyć do 2 małych (około 12 cm) keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.