Składniki:
- 1 ¾ szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1½ łyżeczki soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ja dałam żytnią)
- ¾ szklanki ziaren słonecznika
- 4 łyżki oleju słonecznikowego lub innego
- + 1 roztrzepane jajko i mak (ja dałam ziarna słonecznika i dyni) na wierzch
Wykonanie:
Do miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i lekko wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
Wsypać mąkę pszenną i 1 szklankę mąki razowej - chwilę mieszać łyżką. Następnie przykryć i zostawić na około 30 minut.
Następnie dodać słonecznik, olej i sól i wszystko wymieszać. Cały czas mieszając stopniowo dodawać pozostałą szklankę mąki razowej, aż do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne (około 8 minut). W razie potrzeby podsypywać mąką razową.(Osobiście podsypywałam dość dużo, byc może ze względu na zmianę mąki)
Wyrobione ciasto przełożyć do lekko posmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią plastikową i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość - około 1½ godziny.
Wyrośnięte ciasto lekko nacisnąć (odgazować) i zostawić aby odpoczęło około 10 minut. W tym czasie posmarować masłem okrągłą formę (np. tortownicę) o średnicy 20 cm (moja miała 26 i była jednak troszkę za duża).
Przełożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 3 równe części. Z jednej uformować lekko spłaszczoną kulę i umieścić ją w środku formy. Każdą pozostałą część podzielić na 3 równe części (w sumie będzie ich 6) i ułożyć je w równych odstępach dookoła środka. Przykryć ściereczką i zostawić aż podwoi swoją objętość, około 45 minut. Posmarować lekko rozbitym jajkiem, środek posypać dość obficie makiem (lub ziarnami słonecznika i dyni)
Piec w temperaturze 190ºC, aż będzie ładnie zrumieniony - około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.