Składniki
- 1,5 kg bardzo dojrzałych wypestkowanych morel
- 1 kg trzcinowego cukru żelującego
- 2 cytryny
- 250 gram słupków migdałowych (dałam 100 g)
Przygotowanie
Pokroić morele na ćwiartki. Połowę owoców rozgnieść w rondlu praską do ziemniaków.(ja zmiksowałam, bo jestem leniem strasznym). Dosypać cukier, dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Na suchej patelni podprażyć posiekane migdały. Wymieszać owoce zasypane cukrem i gotować je 5 minut ciągle mieszając. Dodać migdały. Wymieszane gorące konfitury przełożyć do wypieczonych w piekarniku słoików, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i postawić do góry dnem, aby zassały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.