Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 Jajko
- około 1,5 szklanki mleka wymieszanego z wodą
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki na sos:
- 1 puszka pomidorów
- 80-100 g przecieru pomidorowego
- 1 - 2 ząbki czosnku
- liście bazylii
Wykonanie:
Mąkę, sól i drożdże wymieszać w misce. Dodać rozbełtane jajko i oliwę i wymieszać. Lekko podgrzać wodę z mlekiem i stopniowo dolewać do mąki, tak aby powstało gładkie ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrasta przygotować sos. Pomidory w puszce odsączyć na sitku. Zalewę, która nam została wlać do garnuszka i dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Gotować na małym ogniu aż sos zredukuje swoją objętość mniej więcej o połowę. Pod koniec dodać suszoną bazylię. Odstawić do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować jak najcieńszy placek. Każdy placek posmarować połową sosu, położyć na sosie odsączone, pokrojone pomidory i takie składniki jak tylko mamy ochotę.
Pizzę piec w 220 stopniach przez około 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.