Sałatka z czerwonej papryki, owoców i kminu rzymskiego
Przepis pochodzi z "Kuchni z bukietem przypraw", o której jakoś ostatnio zapomniałam. Ponieważ moja rodzinka nie przepada za papryką robiłam tylko małą porcję dla siebie i nie chowałam do słoika tak jak poleca autor. Całą przygotowaną porcję zjadłam od razu. Sałatka jest dość ostra, wyraźna w smaku, bardzo czuć kmin oraz imbir. Jak dla mnie cudna.
Składniki:
500 g czerwonej papryki (dałam też zieloną)
1 twarda gruszka
1 jabłko (np. granny smith)
1 korzeń imbiru (dałam 1 łyżeczkę startego)
1 mała łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka cukru
2 łyżki białego octu winnego
drobna sól
Wykonanie: Papryki obrać nożykiem do ziemniaków (ja nie obierałam). Przekroić na pół, usunąć pestki i białe części. Miąższ pokroić w małą kostkę. Wrzucić do rondla, zalać wodą, gotować 1 minutę. Odstawić. Imbir obrać i utrzeć na tarce. Jabłko i gruszkę obrać, usuną pestki i gniazda nasienne, owoce pokroić w kostkę. Do średniego rondla wlać ocet, dodać kmin, imbir, cukier i 4 łyżki wody. Gotować 30 sekund, a następnie dodać osączoną paprykę i pokrojone w kostkę owoce. Gotować 5 minut na małym ogniu, posolić, przełożyć do słoika. Pozostawić do ostudzenia bez przykrycia, następnie zamknąć słoik i przechowywać w chłodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.