Składniki:
- 500 g czerwonej papryki (dałam też zieloną)
- 1 twarda gruszka
- 1 jabłko (np. granny smith)
- 1 korzeń imbiru (dałam 1 łyżeczkę startego)
- 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki białego octu winnego
- drobna sól
Wykonanie:
Papryki obrać nożykiem do ziemniaków (ja nie obierałam). Przekroić na pół, usunąć pestki i białe części. Miąższ pokroić w małą kostkę. Wrzucić do rondla, zalać wodą, gotować 1 minutę. Odstawić. Imbir obrać i utrzeć na tarce. Jabłko i gruszkę obrać, usuną pestki i gniazda nasienne, owoce pokroić w kostkę. Do średniego rondla wlać ocet, dodać kmin, imbir, cukier i 4 łyżki wody. Gotować 30 sekund, a następnie dodać osączoną paprykę i pokrojone w kostkę owoce. Gotować 5 minut na małym ogniu, posolić, przełożyć do słoika. Pozostawić do ostudzenia bez przykrycia, następnie zamknąć słoik i przechowywać w chłodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.