Kategorie

24.03.2009

Zupa z soczewicy

Zdecydowanie najbardziej sycąca zupa jaką jadłam.  Przepis znaleziony u andzi .  Jedyna moja zmiana to to, że zmiksowałam soczewicę, a to dlatego, że rodzinka tak woli.




Składniki:

  • 30 dag zielonej soczewicy
  • 1 mały koncentrat pomidorowy (lub więcej)
  • 2-3 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • liść laurowy
  • 2-3 łyżki majeranku
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 kostki rosołowe (lub wywar)
  • olej
  • ew. przeciśnięty przez praskę czosnek i papryka w proszku



Wykonanie:

Soczewicę myjemy i gotujemy w ok. 2,5-3 l wody. Usuwamy łyżką cedzakową w szumowiny, dodajemy przyprawy (oprócz majeranku)oraz dwie kostki rosołowe. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż się zeszkli. dodajemy marchewkę, chwile smażymy. Gdy soczewica będzie na wpół miękka, dodajemy podsmażone warzywa, koncentrat pomidorowy, majeranek, ew. doprawiamy czosnkiem . Podajemy gorącą najlepiej z wiejskim świeżym chlebem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.