Składniki:
- 30 dag zielonej soczewicy
- 1 mały koncentrat pomidorowy (lub więcej)
- 2-3 marchewki
- 2 średnie cebule
- liść laurowy
- 2-3 łyżki majeranku
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 2 kostki rosołowe (lub wywar)
- olej
- ew. przeciśnięty przez praskę czosnek i papryka w proszku
Wykonanie:
Soczewicę myjemy i gotujemy w ok. 2,5-3 l wody. Usuwamy łyżką cedzakową w szumowiny, dodajemy przyprawy (oprócz majeranku)oraz dwie kostki rosołowe. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż się zeszkli. dodajemy marchewkę, chwile smażymy. Gdy soczewica będzie na wpół miękka, dodajemy podsmażone warzywa, koncentrat pomidorowy, majeranek, ew. doprawiamy czosnkiem . Podajemy gorącą najlepiej z wiejskim świeżym chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.