Składniki:
- pierś indyka ( 1 kg, lub więcej)
- 10 dag żurawiny
- sól, pieprz
- ognista mieszanka przypraw, lub słodka i ostra papryka
- 10 dag sera żółtego
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 dag cukru
- olej
+ wykałaczki
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć. Naciąć w mięsie sporą kieszonkę. Posypać solą, pieprzem i ognistą mieszanką przypraw. Zawinąć w folię aluminiową, schować do lodówki na minimum godzinę, ale można na całą noc. Żurawiny umyć, osączyć. Włożyć do miski. Dodać pokrojony w kostkę ser, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Mieszankę włożyć do kieszonki w mięsie. Otwór dokładnie spiąć wykałaczkami (ja użyłam 8 sztuk). Mięso posmarować olejem, zawinąć ponownie w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. 1 kg mięsa pieczemy około 1 godziny. Podajemy na ciepło z sosem żurawinowym, lub na zimno na przykład z musztardą.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.