Lodówka
niby pełna, a pusta. Brak pomysłu z czego zrobić obiad. Mięso i
warzywa z zupy, ugotowane ziemniaki, reszta żółtego sera, a na
internecie zaproszenie do "Ekonomii Gastronomii",
a w głowie pamięć cudownego shepherd's pie. Pomyślałam, że to jest
właśnie to. W końcu zamiana resztek w nowe, pyszne i zdrowe dania to
jedna z wielu i nie wiem czy nie najważniejsza, zasada ekonomii.
Składniki:
mięsa z kurczaka z rosołu
2 -3 marchewki (ugotowane, z rosołu)
2 cebule
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
kawałek masła
ser żółty
puszka kukurydzy
sól, pieprz
Wykonanie: Cebule kroimy w pióra i podsmażamy. Mięso mielimy, marchewkę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę i odrobinę masła, aby masa nie była zbyt sucha. Doprawiamy do smaku. Ziemniaki kroimy w plastry lub rozgniatamy (do rozgniecionych warto dodać odrobinę masła). Na dna naczynia żaroodpornego wykładamy mięsną mieszankę. Na wierzch kładziemy ziemniaki. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.