Kategorie

12.04.2012

Tartaletki dyniowe

Na parapecie leżała ostatni dynia i widać było, że to jej ostatnie chwile.  Jeszcze kilka dni i nie nadawałby się do niczego.  W zamrażalniku kupione dawno temu gotowe ciasto francuskie.  Pomyślałam, że połączenie tych dwóch składników to będzie strzał w dziesiątkę.  Nie myliłam się.  Deser szybki i przepyszny.  A do tego nie zmarnuje się ani jedno, ani drugie. 



Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie


Składniki na nadzienie:

  • około 1/2 kg dyni
  • 90 g rodzynek
  • 20 g córki kandyzowanej pomarańczowej
  • 80 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu


Składniki na kruszonkę:

  • 220 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g masła
  • 100 g cukru brązowego



Wykonanie:

Dynię pokroić w kosteczkę 1-2 cm. Wymieszać z resztą składników nadzienia i 1 łyżką wody. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.

Przygotować kruszonkę. Masło pokroić w kostkę, wymieszać palcami ze zmielonymi orzechami, tak aby powstałą kruszonka. Następnie dodać cukier i wymieszać.

Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować. Wykroić okręgi, tak aby wyłożyć nimi foremki na tartaletki. Kiedy ciasto jest już w foremkach, wyłożyć na nie podduszone nadzienie. Na nadzienie wyłożyć kruszonkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.