Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
Składniki na nadzienie:
- około 1/2 kg dyni
- 90 g rodzynek
- 20 g córki kandyzowanej pomarańczowej
- 80 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
- 220 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g masła
- 100 g cukru brązowego
Wykonanie:
Dynię pokroić w kosteczkę 1-2 cm. Wymieszać z resztą składników nadzienia i 1 łyżką wody. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
Przygotować kruszonkę. Masło pokroić w kostkę, wymieszać palcami ze zmielonymi orzechami, tak aby powstałą kruszonka. Następnie dodać cukier i wymieszać.
Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować. Wykroić okręgi, tak aby wyłożyć nimi foremki na tartaletki. Kiedy ciasto jest już w foremkach, wyłożyć na nie podduszone nadzienie. Na nadzienie wyłożyć kruszonkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.