Bardzo lubimy gulasze. Pomyślałam więc, że trochę odmienię to danie. Zamiast zagęszczać sos mąką, dodałam soczewicę. Efekt był tak dobry, że aż sparzyłam sobie podniebienie podczas próbowania.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 cebule (u mnie 1 cukrowa, 1 czerwona)
- ok. 80 - 100 g czerwonej soczewicy (można dać więcej, aby sos był bardzo gęsty)
- 2 marchewki
- sól, pieprz, papryka
- olej
Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na kawałki. Cebule siekamy. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso, aż się lekko zrumieni. Wrzucamy do garnka (ja używałam szybkowaru, dlatego wszystko wylądowała w garnku równocześnie). Na tej samej patelni smażymy cebulę. Wrzucamy do mięsa. Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka. Dodajemy soczewicę i zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryła mięso (dałam trochę ponad 1 litr). Lekko solimy. Gotujemy przez 20 minut, od momentu zagotowania (mowa o szybkowarze, w zwykłym garnku zajmie nam to znacznie dłużej). Szybkowar otwieramy zgodnie z instrukcją i doprawiamy całość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.