Składniki na masę:
- 400 ml śmietany kremówki
- 500 g mascarpone
- 30 ml Amaretto
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy pozostałe składniki i ubijamy na mniejszych obrotach tylko do połączenia składników.
Składniki na blaty:
- 10 białek
- 160 g zmielonych migdałów
- 160 g cukru pudru
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 37 g kakao
Wykonanie:
Przygotować 3 okręgi z papieru do pieczenia, o średnicy 24 cm. Tortownicę wyłożyć jednym papierem a boki wysmarować masłem.
Migdały
wymieszać z cukrem pudrem i kakao, przesiać. Jeżeli używać kupnych
tartych migdałów należy je najpierw zmielić np. w blenderze.
Białka
ubić na sztywno, dodając pod koniec po łyżce cukru drobnego. Następnie
delikatnie wymieszać białka z przygotowanymi migdałami.
Gotowe
ciasto podzielić na 3 części. Wylać pierwszą część do przygotowanej
tortownicy i wyrównać. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 17
minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Kiedy studzimy jeden blat,
tortownicę wykładamy drugim papierem i nalewamy drugą część masy.
Pieczemy, studzimy i tak samo postępujemy z ostatnią częścią ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.