Kategorie

23.06.2013

Frużelina truskawkowa

Frużelinę uwielbiamy na domowych gofrach, ale tak naprawdę można nią też polać placuszki czy zjeść z kromką chleba.  W końcu nie różni się zbyt wiele od dżemu.  Do tej pory pokazywałam na blogu wersję wiśniową i jagodową, teraz więc czas na truskawkową.




Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 10 g pektyny
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:
Umyte i odszypułkowane truskawki zasypujemy cukrem wymieszanym z pektyną.  Odstawiamy na kilkanaście minut, aż puszczą sok.  Dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy cały czas mieszając.  Od momentu kiedy owoce się zagotują gotujemy je przez około 5-10 minut.  Przekładamy do gorących słoików i odstawiamy do góry dnem na kilka minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.