Frużelinę
uwielbiamy na domowych gofrach, ale tak naprawdę można nią też polać
placuszki czy zjeść z kromką chleba. W końcu nie różni się zbyt wiele
od dżemu. Do tej pory pokazywałam na blogu wersję wiśniową i jagodową, teraz więc czas na truskawkową.
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 500 g cukru
- 10 g pektyny
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Umyte
i odszypułkowane truskawki zasypujemy cukrem wymieszanym z pektyną.
Odstawiamy na kilkanaście minut, aż puszczą sok. Dodajemy sok z
cytryny. Podgrzewamy cały czas mieszając. Od momentu kiedy owoce się
zagotują gotujemy je przez około 5-10 minut. Przekładamy do gorących
słoików i odstawiamy do góry dnem na kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.