Podczas
upałów zbierałam z teściową jagody. Nawet szybko poszło, tylko te
okropne komary. To nic, śladów po ukąszeniach już prawie nie ma, a
słoiczki są i będą przez całą zimę.
Składniki:
- 1 kg jagód
- 300 g cukru (lub więcej, w zależności od słodkości jagód)
- 15 g pektyny
Wykonanie:
Jagody
delikatnie opłukać. Połowę wsypać do garnka i rozgnieść tłuczkiem do
ziemniaków. Pektynę wymieszać z częścią cukru i dodać do rozgniecionych
jagód. Wymieszać i zagotować. Pogotować przez około 5 minut. Dodać
resztę jagód i cukru. Gotować razem przez kolejnych 5 minut. Przełożyć
do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem na kilkanaście
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.