Kategorie

26.10.2013

Placuszki dyniowe z orzechami

Czy jest lepsze śniadanie weekendowe?  Naszym zdaniem chyba nie.  Tym razem wersja wypasiona.  Placuszki podane z sosem karmelowym.  A co tam, trochę kalorii nie zaszkodzi.  Wzorowałam się na tym przepisie.




Składniki:
  • 500 ml jogurtu
  • 300 g pure z dyni
  • 1 jajko
  • 1 ½ łyżeczki wanilii
  • 300 g mąki
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ½ łyżeczki przyprawy do dyni
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka orzechów

Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza orzechami) wymieszać w misce.   Nakładać po 2 łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.  Smażyć z każdej strony na złoty kolor.  Podawać z sosem klonowym, syropem z agawy lub sosem karmelowym, posypane uprażonymi orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.