Kategorie

27.10.2013

Wegańskie scones dyniowe

Wpadłam na pomysł, aby na warsztatach podać scones na śniadanie.  Potem okazało się, że powinny to być scones wegańskie.  Poszukałam i znalazłam.   Scones mocno korzenne, idealne na śniadanie i do pracy.  Smakowały nam bardzo.  Mam nadzieję, że posmakują też na dzisiejszych warsztatach. 




Składniki:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej (+ ew 50 – 80)
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do dyni
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka sojowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g pure dyniowego

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.  W misce wymieszać mąkę, cukier, przyprawy, sól i proszek.   W drugiej wymieszać mleko i sok z cytryny.  Odstawić, aż mleko się lekko zetnie.  Następnie dodać pure dyniowe.  Przelać do suchych składników.  Wymieszać i szybko zagnieść ciasto.  Rozwałkować i pokroić na 8 kawałków.  Piec przez 12-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.