24.01.2014

Pomidorowa z kaszą jaglaną

To u nas ulubiona zupa.  Dzieciaki uwielbiają, my też.  A do tego przygotowanie banalne.  Jak nie mam siły, albo czasu, to ta zupa nas ratuje.  Wywar, dobry przecier i gotowe.  Zawsze pojawia się u nas z makaronem, takim rosołowym.  Jednak tym razem przygotowałam dla siebie wersję dużo zdrowszą.  Smakowało wybornie.




Składniki:
  • 1 udko z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • przecier pomidorowy dobrej jakości
  • natka pietruszki
  • jogurt / śmietana
  • kasza jaglana 


Wykonanie:
Umyte udo zalewamy wodą i gotujemy.  Dodajemy liść i kilka ziarenek ziela.  Po kilkunastu minutach dodajemy umytą i obraną włoszczyznę.  Gotujemy wywar.  Do gotowego wywaru dodać przecier pomidorowy (daję 500 ml na ok 2,5 l wywaru).  Pogotować razem przez chwilę.  Doprawić do smaku.  Ugotować kaszę jaglaną.  Ugotowaną kaszę pogotować przez 2 - 3 minuty razem z zupą (ilość kaszy zależy od upodobań).  Zupę posypać natką pietruszki i dodać jogurt lub śmietanę (ja dodaję zawsze już na talerzu).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...