Składniki:
- 120 g masła
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 250 g mąki
- 6 jaj
- 100 g cukru drobnego
- 50 g migdałów (dałam płatki)
- jajko
- 20 g mąki do podsypywania
Wykonanie:
Wodę
gotujemy ze szczyptą soli i masłem. Do gotującej się wody wsypujemy na
raz mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodzić od
ścianek i zrobi się lśniące. Odstawić do ostygnięcia. Papier do
pieczenia pociąć w kwadraty o boku ok. 10 cm. Każdy kwadrat posmarować
olejem. Przełożyć do szorstkiej miski i dodawać po jednym jajku
dokładnie ucierając. Wyłożyć
ciasto na stolnicę. Odrywać po kawałku i formować wałeczki, a z nich
obwarzanki. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec przez
około 20 minut w 190 stopni. Upieczone posmarować rozbełtanym jajkiem i
posypać cukrem wymieszanym z posiekanymi migdałami. Wstawić do
piekarnika na 150 stopni na około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.