Składniki:
- 6 jaj
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 50 g mąki ziemniaczanej (4 łyżki)
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
Wykonanie:
Tortownice wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białka
ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy są już dość dobrze ubite dodajemy
powoli cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym
żółtku nadal ubijając. Na ubite jajka przesiewamy mąki i delikatnie
mieszamy szpatułką tak, aby jajka nie opadły. Masę przelewamy do
przygotowanej formy. Pieczemy przez około 40 - 45 minut. Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Zostawiamy na około kwadrans.
Następnie nożem oddzielamy boki ciasta od formy i wyjmujemy na kratkę
do przestudzenia, do góry dnem. Zdejmujemy z ciasta papier do
pieczenia. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.