Kategorie

27.11.2014

Brazylianka

Kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji.  Miodowy placek przełożony masą budyniową i jabłkową.  Spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole.   Podczas wałkowania ciasta miałam wątpliwości czy jest go wystarczająco i czy każdy placek urośnie odpowiednio.  Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne. 



Składniki:
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżeczki sody
  • 300 g cukru pudru (dałam 250)
  • do 10 łyżek kwaśnej śmietany (dałam 2)

masa budyniowa:
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego

masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową)

 polewa czekoladowa:
  • 130 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany



Wykonanie:
 Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść.  Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę.  Ciasto podzielić na 3 równe części.  Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Rozwałkować pierwszy placek, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.  Piec przez 20 minut.  Następnie upiec pozostałe dwa placki.  Każdy placek wyłożyć na kratkę do wystudzenia.
Przygotować masę budyniową.  3/4 szklanki mleka zagotować.  W pozostałym mleku rozrobić mąki i cukier.  Wlać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż masa się zetnie.  Ostudzić.  Utrzeć masło.  Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i cały czas ucierać.
Przygotować masę jabłkową.   Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Usmażyć jabłka na patelni lub w garnku.  Galaretkę rozpuścić w 1/4 - 1/2 szklanki wrzątku.  Wlać do usmażonych jabłek i odstawić aż masa przestygnie i lekko stężeje.
W formie ułożyć jeden ostudzony placek na dnie.  Na to wyłożyć masę budyniową.  Kolejny placek, masę jabłkową i na wierzch trzeci placek. 
Przygotować polewę.   Żelatynę rozpuścić w wodzie.  Do garnka włożyć masło w kawałkach, cukier, kakao i rozpuszczoną żelatynę.  Powoli podgrzewać cały czas mieszając.  Nie można doprowadzić do wrzenia (ze względu na żelatynę).  Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą zdjąć z ognia.  Odstawić do przestudzenia.  Następnie dodawać po łyżce śmietanę. Dokładnie wymieszać rózgą.  Gotową polewą polać ciasto.  Przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin, żeby masy dokładnie stężały.