27.11.2014

Brazylianka

Kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji.  Miodowy placek przełożony masą budyniową i jabłkową.  Spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole.   Podczas wałkowania ciasta miałam wątpliwości czy jest go wystarczająco i czy każdy placek urośnie odpowiednio.  Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne. 



Składniki:
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżeczki sody
  • 300 g cukru pudru (dałam 250)
  • do 10 łyżek kwaśnej śmietany (dałam 2)

masa budyniowa:
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego

masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową)

 polewa czekoladowa:
  • 130 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany



Wykonanie:
 Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść.  Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę.  Ciasto podzielić na 3 równe części.  Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Rozwałkować pierwszy placek, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.  Piec przez 20 minut.  Następnie upiec pozostałe dwa placki.  Każdy placek wyłożyć na kratkę do wystudzenia.
Przygotować masę budyniową.  3/4 szklanki mleka zagotować.  W pozostałym mleku rozrobić mąki i cukier.  Wlać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż masa się zetnie.  Ostudzić.  Utrzeć masło.  Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i cały czas ucierać.
Przygotować masę jabłkową.   Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Usmażyć jabłka na patelni lub w garnku.  Galaretkę rozpuścić w 1/4 - 1/2 szklanki wrzątku.  Wlać do usmażonych jabłek i odstawić aż masa przestygnie i lekko stężeje.
W formie ułożyć jeden ostudzony placek na dnie.  Na to wyłożyć masę budyniową.  Kolejny placek, masę jabłkową i na wierzch trzeci placek. 
Przygotować polewę.   Żelatynę rozpuścić w wodzie.  Do garnka włożyć masło w kawałkach, cukier, kakao i rozpuszczoną żelatynę.  Powoli podgrzewać cały czas mieszając.  Nie można doprowadzić do wrzenia (ze względu na żelatynę).  Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą zdjąć z ognia.  Odstawić do przestudzenia.  Następnie dodawać po łyżce śmietanę. Dokładnie wymieszać rózgą.  Gotową polewą polać ciasto.  Przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin, żeby masy dokładnie stężały.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...