Składniki na 2 pizze :
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki drobnego cukru
- 180 ml letniej wody
- 225 g maki pszennej (u mnie typ 550)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- kilka plastrów dyni piżmowej
- 2 liście jarmużu
- oliwa
- mozzarella
- sos pomidorowy z tego przepisu
Wykonanie:
Mąkę
przesiać do miski. Zrobić zagłębienie. Wsypać drożdże, cukier i wlać
część wody. Delikatnie wymieszać zagarniając odrobinę mąki. Odstawić
aż drożdże zaczną pracować. Dolać resztę wody i sól i wyrabiać ciasto aż
będzie elastyczne. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Następnie ciasto odgazować i podzielić na 2 części. Z każdej uformować
placek.
Jarmuż
umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dokładnie
obtoczyć w oliwie. Każdy placek pizzy posmarować sosem pomidorowym. Na
wierzchu położyć plastry dyni, kawałki jarmużu i mozzarellę. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.