Składniki (robiłam z połowy porcji):
- 30 g świeżych drożdży lub 7 g instant
- 30 g miodu
- 625 ml letniej wody
- 1 kg mąki chlebowej
- 30 g soli
- plus mąka do podsypywania
- 150 g Parmezanu, startego
- 150 g sera twarogowego, kremowego ( w oryginale ser kozi)
- 1 czubata łyżka papryki słodkiej
- 4 - 6 ususzonych papryczek chilli (roztartych)
Wykonanie:
Drożdże
i miód rozpuścić w połowie wody. W misce lub na stolnicy zrobić górkę z
mąki i soli. Zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże z miodem.
Powoli mieszać stopniowo zagarniając coraz więcej mąki. Kiedy cały
roztwór drożdżowy jest już wymieszany z mąką dolać pozostałą wodę i
resztę składników. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
Uformować kulę, opruszyć mąką i lekko ją naciąć. Odstawić pod
przykryciem na blacie do wyrastania (moje wyrastało w misce). Ciasto ma
podwoić objętość. Powinno zająć około 40 minut. Odgazować ciasto.
Podzielić je na dwie części (mimo tego, że robiłam z połowy też
dzieliłam na pół). Każdy kawałek rozwałkować w trójkąt (nie musi być
idealny). Trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy naciąć w 5 - 6 miejscach i rozciągnąć tak, aby powstały otwory.
Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do
220 stopni. Piec przez 15-20 minut, aż chleb będzie lekko brązowy.
Zostawić do ostygnięcia na kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.