Na pożegnanie sezonu szparagowego
przepis śniadaniowy. Dla mnie jajka i szparagi to duet doskonały,
zupełnie jak jajka i awokado. W każdej wersji bez wyjątku. Tym razem
zapiekane.
Przepis przygotowany specjalnie z myślą o
kolejnej, XI już edycji Lubelskiego Kociołka. Tym razem dania ze
szparagami przygotowały: Edyta, Marta, Małgośka, Angelika i Martyna
Składniki:
- 1/4 pęczka zielonych szparagów
- 4 jajka
- sól, pieprz
- oliwa
- parmezan / grana padano
Wykonanie:
Szparagi
dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze
kawałki. Naczynka do zapiekania skropić oliwą. Włożyć do każdego
połowę przygotowanych szparagów i skropić je oliwą. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Wyjąć naczynka.
Do każdego wbić po dwa jajka i posypać je solą i pieprzem. Kokilki
ponownie wstawić do piekarnika na około 8 minut. Wyjąć i posypać
startym parmezanem (u mnie tylko jedna porcja). Zapiekać przez 2 minuty
aż ser się roztopi, białka będą ścięte, a żółtka jeszcze lekko płynne.
Podawać na ciepło.