Składniki:
Na szaszłyki:
- 3 papryki (każda w innym kolorze)
- 1 cukinia (u mnie bakłażan)
- kilka pieczarek
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka oliwy
Na sos:
- 6 ząbków czosnku (rozgniecionych)
- 3 liście laurowe (dałam świeże)
- 3 limonki lub 2 cytryny
- 1 ostra papryczka chili
- ½ łyżki soli morskiej
- 1/3 kubka posiekanej natki pietruszki
- ¼ kubki posiekanego oregano
- ½ kubka posiekanej świeżej bazylii
- 1/3 kubka oliwy
Wykonanie:
Warzywa
umyć, pokroić na kawałki. Oprószyć przyprawami i obtoczyć w oliwie.
Odstawić w misce, żeby się odrobinę zamarynowały. Następnie nadziać na
namoczone patyczki od szaszłyków. Upiec w piekarniku lub grillować na
patelni czy grillu.
Przygotować sos. Czosnek, papryczki,
liście laurowe i sól zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu.
Następnie powstałą pastę wymieszać z pietruszką, oregano i bazylią.
Dodać sok z cytryny / limonki oraz oliwę i wymieszać. Odstawić sos do
przegryzienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.