11.07.2015

Frużelina czereśniowa

Ostatnio mamy urodzaj czereśniowy.  Znajomi obdarowani, rodzina też, a w domu nadal stoi kilka łubianek.  Dlatego przerabiamy je na wszystkie możliwe sposoby.  Między innymi powstała frużelina czereśniowa.  Głównie z myślą o gofrach, ale i do placuszków będzie też idealna, a może i do sernika, o takiego?



Składniki:
  • 1 kg czereśni (waga po wydrylowaniu)
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 250 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny



Wykonanie:
Czereśnie zasypać cukrem i dodać sok z cytryny.  Garnek postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać delikatnie mieszając, aż owoce puszczą sok.  Pogotować przez około kwadrans.  Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.  Następnie wlać odrobinę gorącego soku z  czereśni i wymieszać.  Przelać tak rozpuszczoną żelatynę do garnka z owocami i natychmiast wyłączyć ogień.  Wymieszać dokładnie.  Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych, gorących słoików.  Zakręcić czystymi, wygotowanymi i suchymi nakrętkami.  Odstawić do całkowitego wystudzenia.  Frużelina zgęstnieje dopiero jak będzie całkiem zimna.  Jeżeli okaże się, że gotowa frużelina będzie zbyt gęsta, można po otwarciu słoika dodać odrobinę wrzątku i wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...