Składniki (na ok 10 sztuk):
- 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju + więcej do smarowania gofrownicy
- 300 ml mleka (dałam 2 %)
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę,
żółtka, wanilię, proszek, cukier i olej wymieszać w misce na gładkie
ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli i następnie delikatnie wymieszać z
pozostałym ciastem. Gotową masę wylewać chochlą na rozgrzaną
gofrownicę wysmarowaną olejem. Piec na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.