Wykonanie:
- 1 papryka
- 1 puszka ciecierzycy (lub 250 g ugotowanej)
- 2 - 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Paprykę
umyć, pozbawić nasion i pokroić na kilka części. Włożyć do piekarnika
nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż papryka będzie lekko
brązowa na skórce. Wyjąć z piekarnika i włożyć do woreczka i zamknąć go
dokładnie. Wystudzić paprykę. Kiedy będzie już przestudzona, wyjąć ją z
worka i zdjąć skórkę (powinna odchodzić bez problemu). Obraną paprykę
przełożyć do misy blendera i dodać pastę tahini, ciecierzycę, sok z
cytryny, zmiażdżony czosnek i całość zmiksować. Jeżeli potrzeba dolać
odrobinę wody (moim zdaniem raczej nie będzie to potrzebne, bo papryka
będzie dodawała wilgoci). Hummus doprawić do smaku. Przełożyć do
naczynia i polać oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.