Kategorie

24.03.2016

Babeczki orzechowe

Te babeczki upiekłam rok temu specjalnie z myślą o wielkanocnym koszyczku.  Okazało się jednak być tak dobre, że nie doczekały już Wielkanocnej Niedzieli.  Dziewczynki prześcigały się w jedzeniu.  Aż żałowałam, że zrobiłam ich tylko kilka.





Składniki:
  • 200 g mąki
  • 150 g orzechów (laskowych, włoskich)
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego domowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:
 Orzechy drobno posiekać, lub zmielić na mąkę.  Do miski wsypać mąkę, zmielone orzechy i proszek i wymieszać.  W misie robota utrzeć masło z cukrem i dodawać pojedynczo jajka, ucierają za każdym razem.  Dodać mąkę z orzechami i proszkiem i wymieszać.  Ciasto przełożyć do foremek (u mnie silikonowe).  Piec w 180 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).  Po przestudzeniu można polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.


1 komentarz:

  1. Anonimowy16:49

    A ja dzisiaj kupiłam w Lidlu te foremki i będę chyba robiła niedługo te babeczki - oczywiście z tego przepisu! Pozdrawiam! Kramika

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.