Składniki:
- 200 g mąki
- 150 g orzechów (laskowych, włoskich)
- 4 jajka
- 150 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego domowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Orzechy
drobno posiekać, lub zmielić na mąkę. Do miski wsypać mąkę, zmielone
orzechy i proszek i wymieszać. W misie robota utrzeć masło z cukrem i
dodawać pojedynczo jajka, ucierają za każdym razem. Dodać mąkę z
orzechami i proszkiem i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek (u mnie
silikonowe). Piec w 180 stopniach przez około 30 minut (do suchego
patyczka). Po przestudzeniu można polać lukrem lub rozpuszczoną
czekoladą.
A ja dzisiaj kupiłam w Lidlu te foremki i będę chyba robiła niedługo te babeczki - oczywiście z tego przepisu! Pozdrawiam! Kramika
OdpowiedzUsuń