Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 130 g masła
- niepełna szklanka cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 500 g truskawek
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć z cukrem a następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać naprzemiennie z mlekiem nadal ucierając. W osobnej misce ubić na sztywno białka. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (jest go dość mało, ale urośnie podczas pieczenia). Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki przekroić na pół. Układać ściśle na wierzchu, przepołowieniem do góry. Wstawić do piekarnika na około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.