25.08.2014

Szakszuka - jajka w pomidorach

Letnie, sycące śniadanie.  W przepisie Agnieszki Kręglickiej pojawia się jeszcze z papryką, ale ja jej akurat nie miałam.  Zamiast ząbka czosnku, użyłam masła czosnkowego.  Będę wracać na pewno, a przy okazji może podmienię też zdjęcie w łudząco podobnych Huevos Rancheros?




Składniki:
  • pół cebuli
  • 2 jajka
  • 1 duży pomidor
  • sól, pieprz, kumin
  • masło czosnkowe (lub masło / olej + czosnek)


Wykonanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni.  Pomidora sparzyć i obrać ze skórki.  Pokroić w kostkę.  Dodać do cebuli i dusić, aż powstanie dość gęsty sos.  Doprawić do smaku.  Rozsunąć pomidory i w każdy otwór wbić jajko.  Dusić, aż białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne.  Można posypać natką lub bazylią.  Podawać od razu, na przykład z czosnkowymi grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...