Kategorie

30.01.2009

Bananowe muffinki z budyniem

No i co tu zrobić jak jedno dziecko prosi o robienie muffinek a drugie o budyń?  Całe szczęście, że wcześniej zajrzałam tutaj. Mój przepis zupełnie inny, ale pomysł na niespodziankę z budyniu to rewelacja.  Muffinki z tych bardzo wilgotnych - a przecież o to chodzi. 



Składniki mokre:


  • 90 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 rozgnieciony banan


Składniki suche:


  • 250 g mąki
  • 175 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody


Składniki na masę budyniową:


  • 1 opakowanie budyniu
  • 250 ml mleka


Wykonanie:

Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml mleka dać tylko połowę. Pozostawić do ostygnięcia . Składniki suche i mokre wymieszać oddzielnie a następnie dodać mokre do suchych i lekko połączyć.

Do foremek muffinkowych nakładać po łyżce ciasta, na to 1 łyżeczkę ostudzonej (nie musi być bardzo zimna, moja była dość ciepła) masy budyniowej i znowu ciasto muffinkowe. Na wierzch można położyć kawałeczki banana. Piec w temp 200 stopni przez 20 minut.

Smacznego. Tylko uwaga - masa budyniowa jest bardzo gorąca :)

29.01.2009

Pierogi z mięsem z orientalną nutką

Nie ma to jak kobieta na L4, przecież poleżeć nie można.  W ramach dochodzenia do zdrowia zrobiłam pierożki, takie ze starego przepisu babci, tylko dodałam imbiru.  Wyszło super, niby tak jak zawsze, ale jednak nutka orientalna jest lekko wyczuwalna.



Składniki na ciasto:

  • mąka
  • jedno jajko
  • woda przegotowana (lekko ciepła)


Składniki na farsz:


  • ugotowane zmielone mięso z kurczaka (ja dałam z udek)
  • cebula
  • ugotowana i zmielona marchewka
  • sól, pieprz, imbir


Wykonanie:

Cebulkę zeszklić z dodatkiem imbiru (nie żałować). Mięso, marchewkę i cebulę wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto zgnieść i cienko rozwałkować. Następnie wykrawać koła szklanką. Na kółka nakładać łyżeczkę farszu i sklejać. Gotowe pierożki ugotować we wrzątku (aż wypłyną). Podawać wyjęte z wody z cebulką lub masełkiem, lub na sucho , jak kto woli. Można tez przysmażyć (co właśnie zrobiłam - wiem, wiem bardzo niezdrowo)

28.01.2009

Warzywa z kurczakiem

Pomysł na obiad kiedy nie chce nam się nic gotować, a mamy ochotę na pyszny i naprawdę zdrowy obiad.  Przygotowanie całego dania nie zajmuje więcej niż 20 minut.  Moje dzieciaki uwielbiają.


 

Składniki:


  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw
  • sos chilli
  • imbir
  • curry
  • ew. sos sojowy + cukier (niekoniecznie)
  • sól, pieprz
  • ryż
  • olej lub oliwa z oliwek


Wykonanie:

Pokroić pierś w kostkę. Jeśli mamy sos sojowy to 4 łyżki sosu i 1 łyżeczkę cukru wymieszać i do tej zalewy włożyć kurczaka. Tak marynować przez około 20 minut. Ryż ugotować z przyprawą curry. Zamarynowaną pierś odsączyć i podsmażyć na oliwie i dodać przyprawy (jeśli pierś była marynowana w sosie sojowym nie dodawać soli). Do usmażonej piersi dorzucić warzywa i dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Gotowe warzywa z kurczakiem podawać na ciepło z ryżem

.

Gorąca Mokka

Nie ma nic lepszego na początek dnia jak dobra kawa.  Przepis na gorącą mokkę znalazłam tutaj .  Kawa jest niezwykle aromatyczna i mocna.   Myślę, że jeśli ktoś nie przepada za smakiem kakao, to można dać mniej niż w oryginalnym przepisie.  Mi jednak smakowała taka jak ta.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao (zwykłe, nie rozpuszczalne)
  • 2 łyżki brązowego cukru (ja dałam trzcinowy)
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej (moim zdaniem można dać więcej - ja tak zrobiłam)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja nie miałam, więc dałam laskę wanilii)

Wykonanie:

Podgrzać wszystkie składniki, mieszając, aż płyn będzie gorący. Przecedzić przez sitko i rozlać do 2 kubków.

27.01.2009

Szyszki

Wprost nie mogłam się powstrzymać.  Zajrzałam dzisiaj na stronę Nigelli a tu niespodzianka : Lunchbox Treats . Małżonek nie dalej jak 2 dni temu zrobił coś podobnego.  No i przyznajcie czy mogłam się oprzeć i nie dodać tego wpisu? 



Składniki:


  • 8 szklanek płatków kukurydzianych
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 8 łyżek miodu
  • 1 kostka masła (najlepiej zwykłego śmietankowego)
  • 8 łyżek kakao


Wykonanie:

W garnku rozpuścić masło, miód i cukier, cały czas mieszając. Dodać kakao i wymieszać tak, żeby nie było grudek. Dodać płatki kukurydziane i wymieszać. Miksturę odstawić do ostygnięcia. Następnie formować kuleczki odrobinę większe od orzecha włoskiego lub inne kształty (nie za duże). Wyłożyć na pergamin i włożyć do lodówki do zastygnięcia.

Jedyny minus - szyszki są straszliwie słodkie. Nawet ja nie jestem w stanie zjeść więcej niż jedną na raz

Maślane ciasteczka Antares

Przepis na ciasteczka dostałam od Antares i jestem jej za to wdzięczna.  Nie dość, że ciasteczka rozpływają się w ustach to jeszcze ile zabawy przy ich robieniu. 



Składniki:


  • 1,5 kostki miękkiego masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 40 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • szczypta soli


Wykonanie:

Masło posiekać nożem, dodać resztę składników i ugnieść. (Ja robię wszystko w robocie - szybciutko i też się udaje). Gotowe ciasto zapakować w folię i włożyć na godzinę do lodówki (ewentualnie do zamrażalnika na krócej).

Rozwałkować ciasto na odpowiednią grubość (ja wałkuję dość grubo) i wyciąć ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasteczka można udekorować lukrem.

24.01.2009

Muffinki z M&Ms

Przepis jest mieszaniną przepisów na czekoladowe muffinki Nigelli z moją małą modyfikacja w postaci M&M's oraz przepisu na muffinki z colą.  Muffiny znikają w tempie zastraszającym, ale przecież o to chodzi.



Składniki suche:


  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 175g cukru
  • 1 paczka M&M's (ja dałam 125 g, ale może być i większa)



Składniki mokre:

  • 150ml mleka
  • 100 ml cola-coli
  • 90ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego


Wykonanie:

Wymieszać w jednej misce składniki suche, a w drugiej mokre. Wlać płynne składniki do suchych i delikatnie wymieszać. Napełnić foremki do muffinków i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 20 minut.

Łaciate Muffinki z chałwą

Przepis ten to kolejna modyfikacja przepisu na muffinki czekoladowe Nigelli plus chałwa (podejrzana u Majany)



Składniki suche:


  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 175g cukru



Składniki mokre:


  • 250ml mleka
  • 90ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego



  • plus chałwa do nadzienia



Wykonanie:


Składniki mokre wymieszać w jednej misce. Składniki suche (bez kakao) wymieszać w drugiej misce. Następnie składniki suche podzielić na połowę i do jednej z nich dodać kakao i wymieszać. Składniki mokre podzielić na pół i wymieszać jedną połowę składników mokrych z składnikami suchymi bez kakao, a pozostałą część składników mokrych delikatne wymieszać z ze składnikami suchymi z kakao.

Do foremek wkładać na spód jedną łyżkę ciasta ciemnego, następnie wkładać kawałek chałwy (wielkość zależy od upodobań łasuchów) a na to łyżkę ziasta jasnego. Kolejność ciast można oczywiście zamienić. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.





16.01.2009

Muffinki z colą

Dziusiu specjalnie dla Ciebie, ale też i dla innych chętnych przepis na muffinki z colą.  U nas to absolutny hit wśród muffinków. Przepis oczywiście podejrzany w Majanowym Pieczeniu.






Składniki suche:


  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki z czubkiem kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 300g cukru


Składniki mokre:


  • 250g masła miękkiego (ja roztopiłam i ostudziłam)
  • 200ml coca coli (najlepsze wychodzą z taką ze świeżo otwartej butelki)
  • 75ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego


Wykonanie:

Składniki suche wymieszać w jednym garnku a składniki mokre w drugim. Następnie dodać mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszać. Napełnić foremki do muffinek i piec w temperaturze 180 C około 20-25 minut.