Składniki mokre:
- 90 ml oleju
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 rozgnieciony banan
Składniki suche:
- 250 g mąki
- 175 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki na masę budyniową:
- 1 opakowanie budyniu
- 250 ml mleka
Wykonanie:
Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml mleka dać tylko połowę. Pozostawić do ostygnięcia . Składniki suche i mokre wymieszać oddzielnie a następnie dodać mokre do suchych i lekko połączyć.
Do foremek muffinkowych nakładać po łyżce ciasta, na to 1 łyżeczkę ostudzonej (nie musi być bardzo zimna, moja była dość ciepła) masy budyniowej i znowu ciasto muffinkowe. Na wierzch można położyć kawałeczki banana. Piec w temp 200 stopni przez 20 minut.
Smacznego. Tylko uwaga - masa budyniowa jest bardzo gorąca :)