Kategorie

16.05.2013

Rybne burgery z botwinką

Pierwsze rybne burgery zniknęły natychmiast.  Dlatego postanowiłam przygotować kolejną wersję.  Tym razem wzbogaciłam kotleciki o botwinkę.  Muszę przyznać, że połączenie bardzo ciekawe.  Jeżeli wpakujecie kotleciki w bułkę będą w sam raz na piknik.




Składniki:
  • 500 g morszczuka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 średnie jajko
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 - 3 bulwy botwinki z łodygami, bez liści
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

Botwinkę myjemy, osuszamy i siekamy na drobne kawałki.  Dusimy przez chwilę na patelni. Rybę miksujemy pulsacyjnie w blenderze (tak, aby zostały jeszcze większe kawałki).  Tak przygotowaną rybę mieszamy z jajkiem, podsmażoną botwinką, musztardą i bułką tartą. Doprawiamy do smaku. Formujemy płaskie kotleciki.  Delikatnie obsypujemy mąką, a następnie smażymy na oleju z dwóch stron. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.